akarmi2

akarmi2

Észrevetted?

2008. október 15. - Missred

Észrevetted, mennyire édes idén az ősz?
Nem jut más szó eszembe, csak az, hogy édes, lágy és simogató. Délutánonként még zümmög a város, de a langyos időben nincsenek agresszív dudálások, mindenki lassan csordogál a forgalommal. Sétálókat láttam, meg akik munkából hazafelé andalognak és az eget bámulják. Mint én :) Nem rohannak úgy az emberek, mint a forró nyári napokon, hogy gyorsan légkondicionált épületbe érjenek. Talán kicsit lelassultunk mind, mint a természet?

Észrevetted a fák arany koronáját?
Mennyire szépek. Annyi hihetetlen szín, annyi árnyalata az aranynak, a vörösnek, a pirosnak, a sárgáknak, hogy nem győzök betelni vele. Ha tehetném, mindet megsimogatnám, valahogy összegyűjteném. De mivel erre nincs mód, csak a lelkemben gyűjtöm a képeket, a színeket, az illatokat. Mert illatosak az őszi fák, a lehullott levelek. Kedvet kapnék, hogy rossz koboldként belemarkolva mindenki feje fölött szétszórjak egy marékkal :) Vagy belebújva hemperegnék :) 

Észrevetted a délutáni méz-színű felhőket?
Ó a naplementék, hogy mennyire szépek! Bár már sokkal rövidebb ideig tartanak, imádom a szépségüket. És még naplemente előtt az eget fürkészve, az őszi napsugarak méz-színűre színezik őket, teltek, szinte elcseppennek. Némelyik olyan, ha odanyújtanám az ujjam, ráragadna, mint a szirup és szinte meg tudnám kóstolni. Hogy lehet valami ennyire szép, ennyire érzéki és lágy? Teljesen romantikus hangulatba ringat a látványuk :)

Észrevetted a fák ágain a vidám kis cinkéket?
Ugrándoznak a cég udvarán a fákon, meg itthon a parkolóban is, a kapu előtti fákon. Még nem bújnak egymáshoz és már jó kis pufik. Jól tartja őket a gazdag ősz, van mit csipegetni. Nem áznak még, nem fáznak még, tisztára elégedett arcot vágnak. Egymást hajkurásszák, látszik rajtuk, hogy csupa játék és gondtalan csipogás az életük. Bájosak. Aprók és törékenyek, mégis magabiztosak. Édes kis tollpamacsok :) Bárcsak feljönnének télen hozzám is az erkélyre :)

Észrevetted már, hogy más az este illata?
Mert az esték már csípősek, igazi avar-illatúak, meg fafüst-illatúak, meg még köd-illatúak is. Még nem nyirkosak és vizesek, csak az esti pára száll fel reggelente nehezen. De a köd meleg kabátként borul a városra éjjel és reggelre vízcseppeket hagy maga után. Ez a kabát még finom illatú, még szeretnivaló, mert benne van a zsebében a másnapi napsütés illata :)

A bejegyzés trackback címe:

https://akarmi2.blog.hu/api/trackback/id/tr206591277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kecsege 2008.10.15. 19:48:42

Igen észrevettem:) A páracseppek harmatszürke gyöngyfüggönyként takarják előlem a reggelt. A teraszon a muskátlik levelei között a pók szőtte hálóra rakodott átlátszó gömbök, csillogva remegnek. A korlát az ég könnyeitől nedves. Körülöttem szürke sejtelem. A kávéspoharat két kezem közé fogom, jól esik melege. Kortyolva belőle arcomra esik az ég küldötte. A hatalmas nyárfákat csak sejtem, talán annak koronájáról esett arcomba, hidegen érintve bőrömet. Ráncaim közt útra kelve pottyan le a földre. Csepp-csepp. A földön látható nedves folt mutatja, folyamatosan érkeznek. Lassan ébredezik a festő, ki a szürke tájból színeset varázsol. Palettájáról a kikevert színek, sárga, rozsdabarna, bíbor, megtalálják helyüket. A nyárfa törzse fehérleni kezd. Hatalmas törzsét átölelni két ember is kevés lenne. Ágai is termetesek. Koronája szabályos rengeteg levéllel, már néhol sárgás folt jelzi, ahol a hideg érte, és van, ahol még zöldek vagy ezüstösen csillogók. Ezek a hatalmas ezüstnyárfák, amikor már nem bírják terhüket, kettépattannak, hatalmas robajjal rádőlve az alattuk lévő kertekre, házakra. Ilyen csonka nyárfa sötétbarnára öregedett körvonala kezd kirajzolódni előttem, a törzsét elhagyó része még a mai napig is a ház palatetején pihen, beszakítva azt. Megszáradt ágai a villanyvezeték körül hajladoznak, a szél erejével néha érintve azt. Szembe velem a ˝gondos˝ gazda kivágott egy ilyen hatalmas fát. Gyökerét a földbe hagyva, fűrésszel bevágva a földtől kicsit fentebb, kettévágta. A csonka törzs egy idő után, oldalról új hajtással jelezte, élni akar. Lassan a kis hajtásból terebélyes ág, majd lomb lett, ami jól megfér a ránőtt rengeteg fagomba mellett. A szomszédban lévő fáról lepottyanó alma puffanva talál helyet a lehulló száraz levelek ölelésében. Nyekergő hangra leszek figyelmes. Valamikor régen a mellettem épülő ház gazdája a terasz betonjában lukakat hagyva, próbálta menteni a fákat, nem vágta ki azokat. Az idő évtizedei alatt monstrummá terebélyesedd fa, kinőtte a neki szánt helyet, hajladozásával sebet ejtve saját törzsén, fájdalmában adja talán ki a ˝síró˝ hangokat. Az állandó mozgástól a betonaljzat is porlad, mégsem fér már el. Talán igaza volt a hajdani gazdának, mert a ház már évtizedek óta lakatlan, az enyészet martaléka, de a fák még megvannak. Az ég vöröses horizontja sárgulni kezd. A nap még nem látszik, de sugarai már átfestik a reggelt. Szemem már messzebbre kalandozhat, a távolabbi képek élesednek, a pók szőtte hálók, aranyfonallá változnak. A páracsepp gömbök lassan felszáradnak, a napsugarakkal felszállva, átadják helyüket a kóborló rovaroknak. Pusszantás:)

72482 2008.10.16. 09:06:53

Szép volt :) remélem nem fázol meg a hűvös reggeleken :)
süti beállítások módosítása