Anyukám szülinapja van ma, és reggel én voltam az első a családból, aki felhívta Eddig mindig megelőzött Apus, vagy a tesó, de idén nekem sikerült a legfrissebbnek lennem.
Boldog fülinapot Nyunyi
Utózönge:
Na és a rigójancsi torta, amit pénteken csináltam, szombatra tökéletes volt az íze. Anyu kétszer is evett belőle, ami nagyon nagy dolog! És készítettem tormakrémes sonkatekercset is, ami apunak és anyunak is nagyon ízlett! Anyci a sonkát is sonkatekerccsel ette :)))) nagyon aranyos volt, azt mondta, hogy ő sok olyat tud ám enni!
Tudom, hogy nem ide való, de most kivételesen ide teszem fel a receptet. Ennek az oka, hogy egyrészt itt a helye, másrészt nem készült róla fotó felvágva, mert elfelejtettük.
Rigó Jancsi torta
Ez kell hozzá: 6 tojás, 4 ek. liszt, 5 ek. cukor, 1 ek. sk. készítésű vaníliás cukor, 2 ek. keserű kakaópor, csipet só, 1/2 cs. sütőpor, 100 g étcsokoládé, 2 ek. olaj, 500 ml hulala, 2 ek. instant kakaópor, 4 ek. málnalekvár.
Így készül: a 6 tojást kettéválasztom, a sárgáját 5 ek. cukorral habosra keverem. A fehérjét pedig 1 evőkanálnyi vaníliás cukorral keményre verem. A lisztet összeszitálom a kakaóval, csipet sóval és a sütőporral. A fehérjéből kis adagot a sárga krémhez keverek, majd a többit a kakaós liszttel felváltva, amit szitálva adok hozzá, óvatosan belekeverem. A tortaformám aljára sütőpapírt vágok, az oldalát megvajazom, majd liszttel kiszórom. Ebbe öntöm a masszát, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm.
Amikor kihűlt a piskóta, lapjában ketté vágom, és az alját a kikevert málnalekvárral megkenem, ettől majd nem ázik el. A tetejét is megkenem, és az időközben felolvasztott, olajjal elkevert csokival jó vastagon leöntöm egy rácson. Ha megdermedt, akkor éles késsel 12 cikkre vágom.
A krémhez az instant kakaóport elkeverem 2 ek. langyos vízzel. A hulalából kb. 100 ml-t elveszek, habbá verem. Majd a maradék 400 ml-t a kakaóval együtt szintén kemény habbá verem. Az alsó lapot előbb a kakaós habbal, majd a fehér habbal kenem meg. A 12 cikkre vágott felső lapot jó szorosan egymás mellé illesztgetve ráteszem. A krémet körbefogom egy csík celofánnal, majd megkötöm a szalagot rajta. A tetejét a maradék langyos csokit zacskóba téve, a sarkát kivágva tetszőlegesen meg lehet mintázni. A habbal szintén. Aztán ha egyszer lesz habzsákom és csövem hozzá, akkor azért sokkal szebb mintát fogok csinálni. Sőt, a kakaós krémet fogom használni hozzá.
A lényeg, hogy Apukámnak, Anyukámnak és Szerelmemnek is nagyon ízlett. Sőt a nagynéném is odavolt tőle, amikor átjöttek nyulazni.